Första lyckade flygturen

Den 17 December 1903 skev bröderna Orville och Wilbur Wright världshistoria. Bröderna lyckades då med något som många tidigare försökt göra, men ständigt misslyckats med – att kontrollerat flyga en motordriven flygmaskin. Första försöket gjordes den 14 december 1903 av Wilbur Wright. Planet störtade i princip direkt det lyfte. Första flygturen fick istället vänta 3 dagar till, till den 17 december. Orville lyckades då flyga i 35 meter med det motordrivna flygplanet. Tre år senare flög Wilbur i hela 38 minuter utan markkontakt. Efter brödernas stora genombrott gick utvecklingen raskt framåt och 1909 byggdes det första flygplanet i Sverige.

flygritningar

Vindtunneln

Bröderna Wright hade många år innan de äntligen lyckades lyfta med ett flygplan studerat flygning. Timmar och åter timmar av att tänka, analysera och experimentera la de ner tillsammans. Bröderna undersökte noga andra flygpionjärers uträkningar och tidigare misslyckande försök att flyga och kom då fram till vissa nödvändiga åtgärder. Bland annat testade de runt 200 olika vingar för att försöka forma dem så optimalt som möjligt. De här testen gjordes i deras egenkonstruerade vindtunnel. Vindtunneln som bröderna byggde 1901 sägs ska ha varit en av de absolut avgörande orsakerna till det lyckade försöket 1903. Vindtunneln finns kvar än idag!

Första motordrivna flygmaskinen lyfte

Tre år innan den historiska första flygningen med en motordriven flygmaskin stod deras första glidflygplan klart. Efter många flygningar med uppmuntrande resultat var det dags att bygga ett större plan. År 1903 efter bland annat den viktiga ändringen av att öka förhållandet mellan vingens längd och bredd var det dags att testa flyga flygplanet med en motor. Runt 1 000 flygningar med deras tredje glidflygplan hade genomförts och resultaten var goda och förväntningarna höga. Första försöket med ett motordrivet flygplan gjordes med “flyer 1”. Planet lyftes för snabbt och störtade nästan omgående. De reparerade planet direkt för att göra nya försök.

vintage plan

Betydande för flygets utveckling

Bröderna växte upp i Dayton, Ohio, tillsammans med sin pappa som arbetade som präst. I unga åldrar startade de tillsammans en cykelverkstad. Båda var händiga och tyckte om allt som hade med skruva och meka att göra. Intresset för flygplan fanns redan som barn för Orville och Wilbur, så pengarna de tjänade på cykelverkstaden gick till deras flygforskning. En flygforskning som så småningom kom att resultera i den första kontrollerade flygningen med en motordriven flygmaskin. Brödernas betydelse för flygets utveckling kom att vara betydande, de tog de första stapplande stegen mot det flygplanet vi känner till och använder idag.

Bröderna Wrights betydelse för flygplanet