Flygkatastrofen 1964

Detta är en svensk dokumentär från 2014 som handlar om svenskt inrikesflygs största flygkatastrof hittills. Dokumentären handlar om en av de värsta flygkrascherna i Sverige, då Linjeflyg 277 som startat sin resa på Bromma flygplats i Stockholm, kraschade under inflygningen till Ängelholms flygplats och dödade 31 människor. Bland de tolv som överlevde fanns två flygvärdinnor och en tioårig flicka. I dokumentären berättar några av dem om olyckan och hur händelsen har påverkat deras liv. Filmen, som är inspelad av Per Olov Nilsson, är cirka 30 minuter lång och kan ses i sin helhet på SVT Play. Filmen innehåller bland annat bilder från flygkraschen, räddningsarbetet, tidningsartiklar, intervjuer med överlevande med mera.

Svensk flyghistoria – Wings of Sweden

I detta program från “Discovery Science” får vi information och fakta om flygplansutvecklingen i Sverige, med början i Saab B-17, till tillverkningen av JAS 39 Gripen. Filmen börjar med att ge en historisk bakgrund, där man bland annat berättar om Saabs bilutveckling. Programmet sänds på engelska, är cirka 45 minuter långt och går att se med engelsk text på YouTube. Vi stannar kvar på YouTube och hittar två andra dokumentärer: Flyget i Sverige del 1 – Civilflyget samt Flyget i Sverige del 2 – Militärflyget. Filmerna handlar bland annat om flygutvecklingen från efterkrigstiden fram till de första kommersiella flygningarna, bilfabriken i Trollhättan och Saabs försök att ta fram diverse militära flygplansmodeller. Tyvärr erbjuder ingen av de två sistnämnda filmerna bra ljudkvalitet.

Drömmen om att flyga – Teknikens mästerverk

Året är 1890. Fransmannen Clément Ader lyckas med konststycket att lyfta cirka 20 cm från jorden med flygfarkosten Éole, och fick därmed uppleva en av flyghistoriens höjdpunkter. I denna dokumentär, som du hittar på UR Play får du möta både uppfinnare, forskare samt flygpionjärer som alla har bidragit till att drömmar kunnat bli verklighet. Filmen ingår i serien “Teknikens mästerverk” och visar hur man konstruerar världens modernaste flygplan, tar oss med till Airbusfabriken i Toulouse och visar några av människans tidigaste försök att flyga, från tidigt 1900-tal fram till andra världskriget. Dessutom får du ta en titt in i framtidens kristallkula. Filmen är på franska med svensk text, och är cirka 50 minuter lång.

Bröderna Wright och den första flygningen

orville första turenVärldens första motordrivna flygning genomfördes den 17 december 1903. Mannen som låg på golvet, vid spakarna, hette Orville Wright. Han lyckades flyga 35 meter på tolv sekunder, och fick därmed vara med om världens första lyckade flygning med ett motordrivet flygplan. Tillsammans med sin bror, Wilbur Wright, började Orville redan som barn att visa ett stort intresse för flygning. De båda bröderna ägnade mycket tid åt att experimentera med både drakar och miniatyrhelikoptrar och ägnade så lite tid de bara kunde åt skolarbetet under uppväxten i Dayton, Ohio i USA. Istället startade de en cykelverkstad för att tjäna pengar – pengar som de sedan använde på olika experiment för att ta försöka ta fram en flygfarkost. En 25-minuter lång film finns på sli.se.

Intressanta dokumentärer om flygets historia