Efter att bröderna Wright 1903 blev historiska för att ha lyckats flyga med ett motordrivet flygplan gick utvecklingen snabbt. Land efter land i Europa visade upp deras nya flygplan. Danmark hann först i norden med att flyga, då C H Ellehammer flög sitt motorplan 1906 på en ö utanför Lolland. Sverige kom att vänta ytterligare några år. Det sägs att 1910 ska vara födelseåret för det Svenska flyget. Året innan flögs visserligen ett plan över svensk mark då fransmannen Georges Legagneux hade uppvisningar med sitt Voisinplan i Stockholm.

Hjalmar Nyrop

Varför det svenska flygets premiärår brukar räknas från år 1910 beror på flera orsaker. Den första svensken tog då sitt flygcertifikat, och han hette Carl Cederström. För första gången någonsin anordnades den svenska flygveckan även i vår huvudstad Stockholm. Den sista och kanske mest avgörande orsaken är att det är året då det Svenskbyggda planet Ask-Nyrop nr 1 flög i svenskt luftrum. Hjalmar Nyrop hette den man som var med vid bygget av Ask-Nyrop nr 1, och han fick även äran att flyga premiärturen.

Scandinavian Airlines

SASEfter andra världskrigets slut, närmare bestämt år 1946, bildades det välkända flygbolaget SAS (Scandinavian Airlines). Det skedde genom en hopslagning av det svenska bolaget Svensk Interkontinental Lufttrafik AB, norska bolaget DNL och det danska bolaget DDL. SAS använde sig i början enbart av propellerplan men 1959 fick de sitt första jetplan. 17 år senare sålde dem iväg sitt sista propellerplan för att då enbart äga jetplan. Tillsammans med flera andra stora flygbolag var SAS år 1997 med och startade den globala flygbolagsalliansen Star Alliance.

Saab

År 1937 skapades Saab, Svenska Aeroplan AB, på order av den svenska regeringen. Världen stod inför ett tredje världskrig och man ville då säkra det svenska försvaret genom att producera stridsflygplan. Några av de som grundade företaget var Marcus Wallenberg, Axel Wenner-Gren och Sven Wingqvist, och de öppnade sitt huvudkontor i Trollhättan men flyttade sedan till Linköping. Saab exporterade en mindre mängd plan utomlands men den huvudsakliga marknaden låg inom rikets gränser. En av de mest kända modellerna som skapats av Saab är JAS- planen, däribland JAS 39 Gripen.

39 gripenJAS 39 Gripen är den svenska industrins största projekt genom tiderna. Detta plan kan användas inom flertalet områden som exempelvis jakt, spaning och attacker. Genom det väldigt välutvecklade datorsystemet som gripen innehar kan piloten med ett enkelt knapptryck skifta mellan de olika användningsområdena. Premiärturen med JAS 39 Gripen gjordes 1988, med hjälp av piloten Stig Holmström som hade övat genom en simulator i flertalet år inför detta. När JAS 39 Gripen blev en succé kom det att vara startskottet till en era som satte svenskt flyg på kartan.

Det svenska flyget