Att flyga är något som idag blivit tillgängligt för de flesta, oavsett storleken på plånboken. Numer kan du flyga precis vart som helst, i princip när som helst, och det finns en mängd olika flygbolag att välja mellan. Självklart är möjligheten att flyga otroligt fördelaktig på många sätt – vi kan utforska världen på ett helt annat sätt än tidigare, men det finns såklart även vissa nackdelar, så som dess miljöpåverkan.

En stor miljöbov

Även om flygplanen ständigt utvecklas för att bli så bränsleeffektiva som möjligt, så innebär flyg fortfarande en stor miljöpåverkan. Flygen är en av vår tids största miljöbov och att bara flyga fram och tillbaka till Thailand kan jämföras med att köra en bil i ett helt år. Det går förvisso att klimatkompensera genom att köpa utsläppsrätter, men det är få som väljer att göra detta eftersom det trots allt innebär en extra kostnad. Förhoppningsvis kan vi göra flygen mer miljövänliga i framtiden.

Trafikutskottets studie

För att framtidens flyg ska vara hållbara har arbetsgruppen som hanterar forskningsfrågor inom Trafikutskottet tillsammans med fyra experter tagit fram en studie. Studien berör hela luftfarten och väntas vara implementerad till år 2030. Det handlar om såväl tekniska som flygoperativa åtgärder för att få ner den långa tiden för utvecklingen av avancerad flygteknik bland annat. I en kostsam verksamhet med stora krav på säkerheten ur ett globalt perspektiv med många aktörer och stor rådande konkurrens skyndar man sakta. Mer flyg och nya destinationer innebär noga kalkyleringar för framtidens flyg.

Flyg billigt med lågprisbolag

ryan air planIdag finns det mängder av flygbolag att välja mellan och detta innebär såklart en viss konkurrens på marknaden. Därmed var det knappast en överraskning när de första lågprisbolagen dök upp på marknaden, så som Ryanair och Norwegian. Dessa flygbolag gör det möjligt för alla att flyga, vilket är väldigt positivt och öppnar upp världen för gemene man. Billigast att flyga är oftast inom Europa om man är bofast i Sverige. Det är lätt att köpa sina biljetter och dagens flygtrend gör att man inte är tvungen att planera sitt resande nämnvärt.

Ett av Europas mest kända lågprisbolag är Ryanair. Detta flygbolag flyger till större delen av Europa till otroligt låga priser. Du kan till exempel hitta flygbiljetter till London, som är en av Ryanairs mest populära destinationer, för under en hundralapp. Självklart är möjligheten att flyga och upptäcka nya länder fantastisk. Även inrikes innebär flyget ett kratfullt komplement till exempelvis tåget. Samtidigt tror vi att flygplanen kommer att bli allt mer miljövänliga i framtiden, med tanke på att det trots allt blir mer populärt att flyga.

Flyget idag